Gulvbehandling

slide3

Behandling af Trægulve

Hos Fyns Gulvafhøvling udfører vi alle former for overflade behandlinger af trægulve. Vi kan tilbyde oliering, lakering, maling, lud- og sæbebehandling. Hvilken type overfladebehandling der vælges kan i nogen grad afhænge af hvilken træsort der arbejdes med.

Et ubehandlet trægulv kan hurtigt blive plettet og grimt af væske, snavs og slid. En overfladebehandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver mulighed for at vælge, hvilket udseende gulvet skal have.

Det er vigtigt, at gulvet jævnligt støvsuges og vaskes med rengørings- og plejemidler, der passer til gulvtypen - som udgangspunkt en gang om ugen.

Når du skal vælge overfladebehandling til dit gulv, skal du tage hensyn til:

  • Hvor meget slid området der skal behandles, udsættes for.
  • Hvilket udseende der ønskes efter behandling.
  • Trægulvets træsort.

Du kan til enhver tid kontakte Fyns Gulvafhøvling for gode råd og vejledning.

Ludbehandling

Har du et afslebet lyst trægulv, og ønsker at gulvet skal bevare sit lyse udseende, skal gulvet ludbehandles. Luden hæmmer træets naturlige gulning.

Vær opmærksom på, at der er forskel på nåletræslud, som anvendes på fyr, gran og pitchpine, og løvtræslud, der bruges på lyse gulve af hårdt træ som bøg. Mørke træsorter som mahogni og teak må ikke ludbehandles.

Ludbehandlingen kan ikke stå alene som overfladebehandling. Ludbehandlingen er alene en forbehandling inden sæbe- eller oliebehandling.

Sæbebehandling

Har du et gammelt trægulv er sæbebehandling en rigtig godt valg når det kommer til valg af behandling. Sæbebehandling sikre gulvet en flot, naturlig overflade.

Er sæbebehandlingen korrekt udført er gulvet forholdsvis modstandsdygtig, men kræver dog vask oftere end olie- eller lakbehandlede trægulve. Sæbebehandlede gulvet er ikke så solide som gulvet behandlet med olie og lak.

Sæbebehandling af gulve kan enten gøres ved at vælge en natursæbe - hvis du har ludbehandlet gulvet, vil det i så fald gulne lidt - eller du kan bruge en speciel sæbe, tilsat hvidt pigment, der fremhæver og bevare det hvidskurede look.

Oliebehandling

Ved oliebehandling af trægulve benyttes en hærdende olie. Hærdende olie er tilsat en hærder, som får olien til hurtigt at tørre op med en hård og slidstærk overflade. Ved behandling er det muligt både at behandle med og uden hvidpigmentering.

Den hvidpigmenterede olie bruges på ludbehandlede lyse træsorter, såfremt det ønskes at forstærke det hvide look. Oliebehandling giver en smuk silkemat overflade, der er modstandsdygtig over for smuds og slid.

Oliebehandlingen giver ikke så stærk en overflade som lak, men den er nemmere at friske op på de områder af gulvet, hvor der oftest er slidtage.

Lakbehandling

Lakbehandling af trægulve giver en slidstærke overflade og kan være både mat, halvblank eller blank. Lakbehandlede gulve er nemme at holde rene, men ved vedligeholdelse af gulvet med et nyt lag lak skal ske, inden den gamle lak slides igennem. Et lakeret trægulv kan normalt holde i flere år, før det er nødvendigt at genbehandle.

Hvor mange år afhænger af sliddet, og hvilken type lak der er anvendt. Et lakeret gulv er temmelig modstandsdygtigt over for tilsmudsning og fugt, men vand og spildte væsker bør dog tørres væk.

Der er flere slags lak at vælge imellem, både vandbaserede og med opløsningsmidler. De vandbaserede lakker er velegnede til gulve, der udsættes for almindeligt slid. Gulve med vandbaseret lak har foruden også den fordel, at de gulner mindre end andre typer lak, samtidig med at de er ufarlige at påføre.

Lakker baseret på sprit eller cellulose giver en meget slidstærk overflade med en gylden glød. Disse lakker er egnet til gulve med megen slidtage, dette kunne eksempelvis være et trappetrin. Disse lakker kræver dog god ventilation og sikkerhedsforanstaltninger inden påførelse på gulvet.

Indfarvning

De færreste vil male et nyt eller nyslebet trægulv, da træets farve og naturlige spil dermed forsvinder. Har du et gamle, lakerede eller hærgede trægulve kan maling dog være en flot og praktisk løsning.

Til gulve med almindelig brug, er det muligt at behandle gulvende med en vandbaseret akrylplastmaling, men forekommer der i området megen slidtage anbefales at der behandles med terpentinfortyndet urethanalkydmaling som har større slidstyrke og tåler bedre vandpåvirkning.